Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mese-világ

Évszakok

Nem volt tervezve, és nem is sorban íródtak. Első darabja az

Őszi mese

Egy pályázatra íródott, még a kilencvenes években. Nem akarom minősíteni a pályázat kiíróit, de semmilyen visszajelzést nem kaptam, azt sem, hogy egyátalán beérkezett-e a pályaművem. Amit hiányoltam még ezzel kapcsolatban, hogy nem voltak egyátalán korhatárok, tehát az egyéves - jó enyhe túlzás - korú pályázótól a száz valahány évesig mindenki egyazon kategóriába tartozott. A meglepő az volt, hogy egy tizenéves fiúcska - a "művét" szintén nem minősítem, mert a maga nemében nyilván megállta a helyét - lett az első helyezett, valami ropi emberkékről írt meséjével. A lényeg, hogy a lányaim nagyon szerették ezt a mesémet is, szívesen olvastatták, később olvasták maguk is. Mivel az ősz az iskolakezdés időszaka is, így itt egy iskolás kisfiúról van szó, aki megküzd a maga "sárkányaival". Nehéz időszak ez a gyermekek számára, hiszen első osztályban egy teljesen új közösségbe kell beilleszkedni. Ez már nem az óvóda, itt már minden más, minden új. Komoly felelősség nyomja a gyermek vállát. Azt hiszem minden kisgyerek magányos is egy kicsit, főleg egy-egy ilyen induló élethelyzetben, és bármennyire odafigyelünk rájuk, akár szülőként, akár nevelőként szükségük van egy olyan valakire, legyen az manó, vagy bármilyen lény, aki segít átvészelni a nehézségeket. Gombavári Balambér igazán derék manó, sokat segít a főszereplő kisfiúnak, elsősorban emberséget tanulni. Tervezem a mese folytatását. Kedvenc technikám a mese a mesében, ezzel még fogunk találkozni.

 Téli mese

Amikor az Őszi mesém felkerült a KK-ra és nagyon tetszett az alkotótársaknak ez inspirálólag hatott rám, ebből született a Téli mese. Az évszak megfelelő volt, januárban íródott. Megihletett a tél szépsége, bár ennek jelentősége a későbbiekben majd kiviláglik. Egy mókus család téli életébe nyerünk bepillantást. Itt is mesét kapunk a mesében.

Tavaszi mese

Ebben a mesében rácáfolok az előzőleg megállapított időbeni jelentőségre. Hiszen, bár mind címében, mind tartalmában a tavaszt idézi télen íródott. A Téli mesét olyan kedvező fogadtatásban részesítették KK-s barátaim - többek között kineveztek a KK mesefelelősének - hogy ez egyenesen ehhez a meséhez vezetett. Itt viszont teljesen a képzeletemre hagyatkoztam. Elmaradt a mese a mesében trükk is, ki akartam próbálni ezt is. Így sikerült. Meg kell hagyni, hogy kedvenc évszakom a tavasz, így nem volt igazán nehéz elképzelni még a zord télben sem.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.